Buku dan kembara jiwa

Kembara jiwa seorang Elizabeth

Kini, sedang membaca Eat, Pray, Love (2006), ketika semua orang sudah lama memperkatakannya dan memiliki buku paling mutakhir, sepertinya saya orang yang tidak peduli dengan perkembangan terbaru dunia buku.

Hakikatnya: saya memang pengejar yang perlahan (malah sisi negatifnya, saya jarang merasakan itu suatu ketewasan – dunia bisnes yang kompetitif pasti merenung saya sambil menggelengkan kepala).

Selagi merasa hati-diri terisi, saya tetap berasa hidup dan ‘bernyawa’.

Mungkin kerana itu, saya tiba-tiba berasa lebih selesa untuk diam dan sendiri, menyepi dari kebanyakan aktiviti dalam talian (memblog di sini dan berforum di Goodreads Malaysia – dua perkara yang paling akrab dengan kebahagiaan peribadi) sepanjang kehamilan kedua lalu (Ogos 2010-April 2011).

Silence and solitude are universally recognized spiritual practices, and there are good reasons for this. Learning how to discipline your speech is a way of preventing your energies from spilling out of you through the rupture of your mouth, exhausting you and filling the world with words, words, words instead of serenity, peace and bliss.

(Eat, Pray, Love, Bead 62)

Saya cuba mengaut tenang, aman dan bahagia dalam diam dan kesendirian. Ada sebabnya.

Kelahiran anak pertama dahulu, saya telah melalui Cesarean; walaupun tanpa parut fizikal yang hodoh, telah meninggalkan parut emosi yang sentiasa meruntun keteguhan diri.

Saya sentiasa mencintai apa yang paling semula jadi – dan Cesarean bagi saya adalah suatu pencerobohan atas ketentuan azali.

Keazaman saya berlipat ganda dan bertumpu hanya pada suatu destinasi sepanjang kehamilan kedua yang baru lalu; bersalin secara normal (walau terpaksa melakukannya sendirian di rumah, kononnya).

Di situlah tenaga fizikal dan mental saya terarah, dengan pelbagai cabaran termasuk keadaan bayi songsang hingga minggu 39 dan risiko lain, yang hampir meluputkan peluang bersalin normal yang terakhir.

Penyelidikan Internet, usaha perubatan & malam-malam pengaduan yang panjang; itulah dua hal utama yang menjauhkan saya dari dunia buku untuk begitu lama, di samping tenaga yang terkuras oleh urusan kerja dan rumah tangga.

Rindu buku seperti kabus sahaja, sebentar ada kemudian ghaib oleh kesesakan ujian lain yang bertimpa.

Buku – dalam kembara jiwa adakalanya terpaksa berpisah seketika.

Buku – dalam kembara jiwa ada waktunya membenih, seperti Eat, Pray, Love.

Buku – dalam kembara jiwa, hanya sebuah tempat kembali: AL-QUR’AN titipan Ilahi.

Najibah Abu Bakar

Pemilik BukuRia, berlatar belakang bidang perpustakaan dan sains maklumat serta mempunyai sedikit pengalaman menulis di beberapa akhbar dan majalah tempatan.

You may also like...

2 Responses

  1. salam.

    @Najibah, catatan di atas meninggalkan tanda tanya… adakah Jie bersalin normal atau caesarean?

    selamat berpantang.

    • Najibah A Bakar says:

      Aidura, alhamdulillah, rahmat Allah dan kasihan belas-Nya luas sekali 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com