Perkembangan menarik di Shelfari

Sesiapa yang belum pernah membaca tentang Shelfari di ruangan BukuRia sebelum ini, Shelfari merupakan satu rangkaian sosial para peminat buku di mana mereka boleh merekodkan buku-buku yang telah mereka baca, miliki atau rancangan bacaan mereka serta berhubung dengan rakan-rakan buku.

Sejak artikel perbandingan tentang Shelfari, Goodreads dan LibraryThing tersebut ditulis, telah terdapat banyak perkembangan baru di ketiga-tiga perkhidmatan rangkaian sosial buku tersebut.Beberapa perkembangan terkini di Shelfari sangat menarik untuk diperkatakan, antaranya ciri baru menambah buku-buku secara manual. Ini bermakna buku-buku bukan berbahasa Inggeris termasuk bahasa Melayu boleh dipopularkan dan dipromosi melalui Shelfari. Senarai buku juga boleh diimport dalam format .txt untuk memudahkan pemindahan data buku daripada mana-mana program lain.

Shelfari juga boleh dipersonalisasikan dengan pelbagai pilihan menarik antaranya jenis kayu rak di mana buku-buku kita  boleh dipaparkan seperti rosewood, walnut, black cherry serta mahogany.

Kita juga boleh memberi sumbangan tersendiri dengan mengisi maklumat mengenai pengarang-pengarang yang kita kenali, terutama pengarang Melayu. Dengan langkah ini para pengarang kita akan lebih dikenali dan diraikan.

Walaupun segala trivia Shelfari masih ketinggalan untuk dibandingkan dengan gergasi rangkaian sosial buku LibraryThing, tetapi ia mempunyai kelebihan tersendiri yang boleh ditingkatkan dan diperbaiki untuk menarik lebih ramai pengguna.

Najibah Abu Bakar

Pemilik BukuRia, berlatar belakang bidang perpustakaan dan sains maklumat serta mempunyai sedikit pengalaman menulis di beberapa akhbar dan majalah tempatan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com