Bagaimana kalau di perpustakaan ada disko….

disco

Menari sambil membaca, boleh?

Dalam sebuah sesi pembentangan di sebuah persidangan mengenai perpustakaan, seorang peserta memberi cadangan:

“Bagaimana kalau kita buka disko dalam perpustakaan…”, ujarnya.

Antara sebanyak-banyak cadangan tentang bagaimana hendak meningkatkan kadar kunjungan ke perpustakaan, inilah antara satu cadangan yang agak di luar norma.

Namun, di sebalik cadangan yang berbaur gurauan itu ada satu isu besar yang mendapat perhatian pengurusan perpustakaan. Kadar kunjungan ke perpustakaan adalah satu isu yang serius, terutama untuk menguji sejauh mana kejayaan sesebuah perpustakaan dan sambutan terhadap perkhidmatannya.

Walaupun pada hari ini bahan perpustakaan ada yang boleh dicapai di dalam talian dan telah ada khidmat pustakawan rujukan ala chatting, tetapi masih banyak bahan perpustakaan terdiri daripada bahan bercetak, boleh pegang dan memerlukan ruang fizikal. Pendek kata, jika inginkan sepenuh manfaat daripada perpustakaan, orang ramai masih perlu mengunjunginya.

Salah satu masalah yang dihadapi oleh perpustakaan seluruh dunia pada hari ini adalah penurunan kadar kunjungan pengguna. Memang benar ada sesetengah perpustakaan yang tidak mengalami penurunan ini, tetapi ia hanyalah sebahagian kecil sahaja.

Kadar penurunan ini berkait rapat dengan lanskap dunia maklumat yang telah banyak berubah. Dalam kehidupan yang sibuk hari ini, lebih ramai orang memilih untuk mencari maklumat dalam talian daripada terpaksa berhempas pulas dengan lalu-lintas untuk menuju ke perpustakaan yang belum pasti dapat memenuhi keperluan maklumat masing-masing.

Pelbagai langkah telah diambil oleh pihak perpustakaan. Antara contoh perubahan yang telah dilakukan adalah mengubah suai bangunan perpustakaan kepada bentuk fizikal yang lebih menarik (contohnya dengan dinding kaca yang bergaya), membina cafe dan ruang untuk francais makanan segera di bangunan perpustakaan itu sendiri, menyediakan jimnasium, khidmat Internet percuma dan tempat pendaftaran perkahwinan tidak ketinggalan.

Ada pula perpustakaan akademik yang menggunakan pendekatan psikologi seperti menggunakan artis dalam pengiklanan perpustakaan, membenarkan para pelajar tidur di dalam perpustakaan asalkan tidak mengganggu orang lain, membenarkan membawa masuk bekas minuman yang dijamin sukar tumpah isinya, dan mengizinkan membawa masuk dan mengecas peralatan elektronik di dalam perpustakaan termasuk mesin pengimbas, telefon selular dan lain-lain (dengan bayaran tambahan untuk caj elektrik).

Pendekatan psikologi itu telah berjaya menarik ramai pelajar berkunjung sehinggakan pihak perpustakaan terpaksa membuka ruangan baru untuk kemudahan pengunjung.

Namun yang lebih utama daripada itu adalah peningkatan kecekapan perkhidmatan perpustakaan itu sendiri dengan layanan pustakawan yang lebih mesra dan profesional, bahan-bahan terkini dan kemudahan mencari bahan yang semudah Google atau Yahoo! tetapi tepat dan bermutu.

Ia adalah cabaran yang sangat besar bagi perpustakaan hari ini dan belum ada satu penyelesaian menyeluruh yang boleh diberikan mana-mana pihak.

Sudah tentu menjadi tanggungjawab pihak perpustakaan untuk berfikir dengan kreatif bagi meningkatkan kadar kunjungan, tetapi pastinya kita tidak perlu pergi sejauh membina disko di dalamnya. Bukan sahaja ia tidak mencerminkan budaya Islam dan Timur (meskipun bagi sesetengah kita disko telah mendarah daging dalam diri), bahkan ia mungkin mengundang penyalahgunaan dan kerosakan kemudahan perpustakaan itu sendiri.

Apabila perpustakaan mendapat kadar kunjungan yang sepatutnya, barulah dunia kepustakawanan dapat mengembalikan kegemilangan era perpustakaan seperti yang telah dipelopori oleh Andrew Carnegie pada abad ke-19 dan menjelmakan manfaat yang sebenar wang hasil percukaian ke dalam masyarakat.

* * * * * * *

Apa pendapat anda tentang masalah ini? Perpustakaan bagaimana yang menjadi impian anda?

Kalau anda seorang pustakawan, apa idea anda untuk menambah bilangan pengunjung?

Mari kita kongsikan di ruangan komentar ini.

Najibah Abu Bakar

Pemilik BukuRia, berlatar belakang bidang perpustakaan dan sains maklumat serta mempunyai sedikit pengalaman menulis di beberapa akhbar dan majalah tempatan.

You may also like...

9 Responses

 1. amirMukhriz says:

  Asl’kum,

  Pendapat saya, sudah menjadi tanggapan umum bahawa perpustakaan adalah tempat yang mengumpulkan buku-buku lama dan tidak ‘up to date’. Jadi, mungkin perpustakaan itu sendiri perlu dilengkapi dengan buku-buku baru, baik buku ilmiah mahupun buku karya kreatif, dan mereka mempromosikannya.

  Cuba bayangkan, ketika sibuk-sibuk kedai buku mempromosikan buku terkini Harry Potter misalnya, perpustakaan juga turut mengiklankan bahawa mereka juga mempunyai buku tersebut. Mungkin, ada kesannya.

 2. Assalamualaikum…..

  tentu sekali hal ini ruwet.
  Membaca sambil mendengar muzik rasanya tidak sesuai bagi saya.

  Jika membaca, perlukan konsentrasi yang lebih.

  ——- TTg perpustakaan.
  Sekarang, perpustakaan sudah banyak berubah. Buku-buku baru sudah mula ditambah dari semasa ke semasa.

  Tetapi dlm sesetengah bidang, memanglah saya setuju dgn kata Amir Mukhriz, terlalu lama dan kandungan bukunya tidak releven lagi dgn keadaan semasa.

 3. Najibah says:

  Waalaikumussalam

  AmirMukhriz,

  Tentang buku baru, rasanya di perpustakaan tetap akan ambil masa sedikit sebab ada prosedur pemerolehan buku – pun tergantung juga kepada pengurusan sesebuah perpustakaan dan kecekapan pekerjanya.

  Dan kena tengok kelulusan belanjawan dan jumlahnya setiap tahun. Kadang-kadang mungkin nak beli buku baru, tapi tak cukup peruntukan @ dahulukan untuk hal lain yang lebih penting.

  Naimisa,

  🙂 Ada juga orang yang kena membaca dengan muzik sekarang (mujur ada teknologi yang boleh letak muzik di lubang telinga).

  Apapun pandangan tentang buku lama ni memang patut direnungkan para pengendali perpustakaan supaya ada keseimbangan dalam belanjawan dan kecekapan.

  Kena buat kaji selidik agaknya 🙂 – currency of reading materials at Malaysian libraries in various subject fields.

 4. Bunnybaby says:

  Salam semua.

  Saya ingin menambah komen Najibah yang menyentuh saranan AmirMukhriz.

  Memang benar perpustakaan ada proses perolehan yang mengambil sedikit masa untuk pembelian buku-buku baru. Tetapi mari kita lihat dari perspektif lain.

  Pertama, apakah jenis perpustakaan tersebut? Jika ia perpustakaan akademik/universiti, maka koleksinya akan tertumpu kepada bahan-bahan ilmiah. Selebihnya barulah koleksi lain sebagai tambahan dan sampingan. Jika ia perpustakaan awam, perlu diingat bahawa perkataan awam itu sendiri menunjukkan skop yang luas. Sesebuah perpustakaan awam tidak dapat menandingi perpustakaan akademik dari segi koleksi terbaru bahan-bahan non-fiksyen. Koleksinya mestilah berdasarkan permintaan semasa pengguna dan latar belakang dan keperluan penduduk tempatan. Tidak dapat tidak, memang perpustakaan awam tidak dapat memenuhi kesemua permintaan penggunanya. Pertimbangkan juga kemampuan kewangan perpustakaan terbabit. Jika perpustakaan awam tersebut mempunyai banyak cawangan, bayangkan berapa banyak naskhah buku yang perlu dipesan untuk SETIAP JUDUL BUKU.

  Banyak lagi aspek pengurusan perpustakaan yang boleh dibentangkan di sini. Panjang berjela-jela pula jadinya, boleh jadi satu tesis pula.

  Kemudian, dengan mengatakan tiada buku baru di perpustakaan, marilah kita tanya diri sendiri; bilakah kali terakhir kita ke perpustakaan? Benarkah tiada buku baru? Jika tanggapan itu berdasarkan pengalaman peribadi yang kecewa tidak mendapat buku yang diinginkan, maka persoalan ini berbalik semula kepada perkara pertama yang saya sebutkan di atas – jenis perpustakaan tersebut.

  Adakalanya kita cepat sekali membuat kesimpulan berdasarkan satu pengalaman negatif, tanpa sempat mengkaji pengalaman tersebut dari pelbagai sudut pandangan.

  Mengenai disko di perpustakaan, saya malas nak komen persoalan ini. “Nature of business” di disko dan di perpustakaan ibarat langit dan bumi. Orang ke disko kerana tujuan lain. Sama ada mereka sebenarnya memang minat membaca atau tidak, itu adalah satu perspektif yang perlu dikaji. Tetapi memang ada orang yang suka mendengar radio sambil membaca. Pada pendapat saya, hal ini berkait rapat juga dengan kaedah pembelajaran dan juga kecerdasan majmuk (Multiple Intelligences – Howard Gardner).

 5. Najibah says:

  Bunnybaby, rasa hidup segar semula semangat pustakawan kalau baca komentar ni :).

  Betul, pengurusan perpustakaan rumit dan rencam – lagi bajet kena bersaing dengan peruntukan pembangunan lain. Kecuali perpustakaan persendirian, tapi perpustakaan persendirian tak popular di Malaysia.

  Di Filipina, mereka urus perpustakaan akademik macam bisnes. Kalau orang luar mahu masuk satu kepala macam RM10 di sini. Banyak duit, banyaklah buku dan kemudahan. Kalau buat di sini tak tahulah bagaimana pendapat orang kita?

 6. mfaisalj says:

  Salam,

  Pada pendapat saya, perpustakaan perlu mengadakan kaji selidik sendiri khas untuk masyarakat sekitarnya.

  Cara pembelajaran setiap manusia itu berbeza2 dan mungkin tidak sesuai bagi kita. Jadi, kaji selidik berkenaan keperluan pengguna perpustakaan itu perlu agar pustakawan tahu kehendak penggunanya.

  Jika punya peruntukan yang mencukupi, mungkin boleh buat ruang khas mengikut cara pembelajaran seseorang pengguna. Contohnya, menyediakan ruang bagi pengguna yang perlu suasana sunyi untuk membaca, satu ruang untuk pengguna baca buku dengan musik, satu lagi untuk ruang untuk pembaca yang suka membaca sambil minum kopi. Wah, terbayang kos nak buat itu semua.

  Walau bagaimanapun, saya bersyukur kerana bertemu laman ini semalam. Terima kasih kepada pemilik laman ini kerana mewujudkannya. Sangat sesuai bagi ‘budak baru belajar’ ilmu Kepustakaan!

  Rgds,

  Budak Baru Belajar.

 7. Najibah says:

  mfaisalj,

  Salam kembali. Terima kasih juga kerana berkunjung ke sini. Mohon bantuan menyebarkan kewujudan Bukuria kepada teman-teman seangkatan pula.

  Begitulah masalah yang selalu kita hadapi. Idea ada tetapi dana. Saya ada baca Chicago memperuntukkan 11 juta dolar untuk menaik taraf sistem maklumat perpustakaan awam seluruh Chicago, atas sokongan datuk bandarnya. Kalau tidak salah dari hasil sewaan bangunan Chicago Skywalk sahaja.

  Bayangkan kalau hasil sewaan bangunan kita seperti KLCC misalnya, dihalakan ke arah pembangunan intelektual dan kebudayaan seperti ini. Tapi apakan daya, pengurusan KLCC pun berada di tangan syarikat Australia.

  Pada hemat saya kerajaan perlu lebih serius dalam urusan pembangunan kebudayaan dan intelektual, jangan membiarkan arus apa saja menghanyutkan rakyat terutama generasi muda.

 8. LA says:

  Assalamualaikum,

  Jangan dipertikaikan isu kuantiti bahan yang ada di perpustakaan, jika semua perpustakaan dilengkapi bahan-bahan yang terbaru adakah perpustakaan itu akan diserbu.. TIDAK bukan..

  Usaha mempromosikan perpustakaan seharusnya bermula dari kanak-kanak, terutama sekali peringkat sekolah rendah, jika kita banyak melibatkan perpustakaan, baik sama ada perpustakaan sekolah, daerah, desa mahupun perpustakaan negara. Itu adalah jalan terbaik.

  Paling lewat sekalipun adalah peringkat menengah.
  Berapa banyak sekolah yang melibatkan pelajarnya untuk menggunakan perpustakaan?..

  Banyak isu mengenai perpustakaan boleh dibincangkan agar jalan penyelesaian dapat diberikan dalam memartabatkan kembali insititusi ilmu ini dalam menyediakan perkhidmatan yang terbaik buat penggunanya dan tak lapuk dek zaman, walaupun sesebuah perpustakaan itu menjadi digital..

 9. rian says:

  kalau untuk sekolah menengah camner pulak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com