Mengasuh generasi Qur’ani: pengalaman ibu bapa Hussein Tabtabai

Doktor Cilik dan Paham Al-Qur'an

Pintar Al-Qur’an sejak kecil

Anak itu pintar sekali. Kepintarannya bukan pintar kimia, fizik, atau matematik. Beliau pintar Al-Qur’an. Bukan sekadar menghafaz, malah faham.

Namanya Sayyid Muhammad Hussein Tabtabai. Beliau digelar Mukjizat Abad 20. Saat usianya masih belum baligh, seorang wanita pengagumnya ingin mencium pipinya dalam suatu majlis. Beliau menolak. Orang bertanya kepadanya, “Kenapa harus menolak, sedangkan kamu belum baligh?” Jawabnya, “Saya memang belum baligh lagi, tetapi wanita itu sudah!”

Mungkin banyak yang telah kita dengar mengenai si cilik pintar ini, malah sejak dahulu kisahnya dimuat di TV, apatah lagi di YouTube dan pelbagai laman web. Namun banyak lagi kepintarannya berhujah berdasarkan ayat-ayat Al-Qur’an boleh dibaca dalam buku yang disusun oleh Dina Y. Sulaeman ini, berjudul Doktor Cilik: Hafal dan Paham Al-Qur’an. Gelaran doktor telah diangkat sebagai tajuk buku ini kerana beliau telah dianugerahkan doktor honoris causa oleh pihak Akademi Al-Qur’an di Iran.

Kanak-kanak luar biasa ini telah lahir di Iran dalam keluarga guru Al-Qur’an. Sejak dalam kandungan, ibunya memang berniat untuk melahirkan seorang hafiz – dan beliau sendiri mengamalkan menghafal Al-Qur’an sepanjang kehamilan. Setelah beliau lahir, ibunya sentiasa mengambil wuduk sebelum menyusukannya. Berkat kemurnian niat ayah dan ibunya, serta amalan yang ringkas tetapi memerlukan ketekunan tinggi itu, akhirnya diganjari oleh Allah dengan kepintaran Hussein.

Selain mengisahkan kepintaran kanak-kanak itu, buku susunan Dina Sulaeman turut memuatkan teknik yang digunakan oleh ayah dan ibunya sewaktu mengajar Hussein menghafal. Teknik ini kini diguna pakai di rangkaian sekolah Jamiatul Qur’an yang diasaskan oleh ayah beliau.  Pengarangnya bertuah kerana berkesempatan menempatkan anaknya di sekolah tersebut ketika beliau menjadi penuntut di sana dengan mendapat biasiswa tajaan Kerajaan Iran.

Suasana sekolah tersebut ceria dan berhias indah, sesuai dengan naluri kanak-kanak. Di bahagian hadapan kelas ada barisan kerusi untuk anak-anak duduk. Yang istimewa adalah sebaris kerusi lain di belakang, yang dikhaskan untuk para ibu. Di sekolah ini, para ibu diwajibkan hadir menemani anak-anak supaya tiada rasa bimbang dalam jiwa anak-anak sewaktu belajar. Sekaligus tumpuan mereka tinggi. Kelas yang berjalan 3 jam pada waktu pagi ini mungkin sesuai dengan rentak hidup ibu-ibu di Iran.

Pada awalnya, hanya ayat-ayat pendek yang mudah diamalkan akan diajarkan kepada kanak-kanak, misalnya ayat mengenai kebersihan, perlindungan Allah dan keburukan membazir. Kemudian baharulah dilanjutkan dengan ayat-ayat yang lebih panjang. Pada awalnya, ayat akan diajar dalam bahasa Arab, diikuti dengan bahasa Iran. Sambil ayat diajarkan, kaedah isyarat digunakan untuk meningkatkan ingatan kanak-kanak. Cerita yang bersesuaian dengan ayat akan dikisahkan oleh guru Al-Qur’an, dan aktiviti yang berkaitan dengan ayat akan dilaksanakan bagi menambah kefahaman.

Teknik Jamiatul Qur’an ini telah cuba diterapkan oleh beberapa pihak di Indonesia. Namun kesan yang terhasil tidak begitu memberangsangkan sepertimana di Iran. Pengarang mengatakan faktor luaran banyak mempengaruhi kanak-kanak, begitu juga kesukaran ibu untuk hadir di sekolah bersama anak-anak. Kehadiran ibu, selain memberi ketenangan kepada anak-anak, juga penting supaya hafalan harian itu dapat diulang semula di rumah. Jika ibu tidak menghafal ayat itu, penekanan di rumah akan kurang berjaya.

Sebagai bonus, buku ini turut menyertakan ayat-ayat Al-Qur’an yang dijadikan hafazan peringkat awal oleh anak-anak Jamiatul Qur’an. Jika mempunyai masa dan kesungguhan, teknik ini sebenarnya dapat dilaksanakan di rumah secara persendirian. Buku edisi terbaru turut menyediakan VCD.

—————————————————————————————————-

Blog pengarang buku ini, Dina Y. Sulaeman, boleh dilawati di sini.

Teknik menghafaz Al-Qur’an cara Darwish dan Darwisha pula boleh dilawati di sini.

————————————————–

komen

Najibah Abu Bakar

Pemilik BukuRia, berlatar belakang bidang perpustakaan dan sains maklumat serta mempunyai sedikit pengalaman menulis di beberapa akhbar dan majalah tempatan.

You may also like...

3 Responses

  1. Buku ni adalah termasuk dalam senarai yg ingin dibeli di Gramedia. Sayangnya gramedia kat sini dah tutup. tak done nak membelinya, huhuhu.

  2. ummuarif says:

    besok nak g pesta buku kalo bleh gtau la , kat kedai mane yg keluarkan mph ke,atau saba islamik ke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com