Tak berani lagi, santai-santai memelukciummu

Buku berselubung plastik

Manuskrip & buku; terasa seperti menyerahkan ‘mereka’ ke kebuk gas Hitler

Untuk selama-lamanya, selepas Jumaat 2 April 2010, saya tak berani lagi santai-santai memeluk dan mencium buku-buku di rak belakang seperti dulu.

Sebelum ini saya tidak pernah tahu. ‘Mereka’ semua  wajib menerima antibodi – demi preservasi.

Setahun, sekali. Secara fumigasi.

_____________________________________________________________

Caution - Poisonous Gas

Etelene oksida – boleh menyebabkan barah.

Over the past several decades, ethylene oxide gained such wide acceptance in the library and archival preservation world, that in spite of the risks its usage presents, it has not been easy to replace with another fumigant….Chronic exposure to ethylene oxide can increase the risk of leukemia, brain tumors and other cancers; it can cause chromosome damage and may also affect the reproductive system….It is now generally accepted that several natural, as well as synthetic polymeric materials tend to retain significant amounts of residual ethylene oxide subsequent to a fumigation treatment. The residual ethylene oxide is then gradually released into the environment over an extended period of time….In the case of fumigated library materials, this risk can be extended to unsuspecting and unprepared curators and other personnel who routinely service the fumigated materials. (daripada “Desorption of Residual Ethylene Oxide from Fumigated Library Materials“, Library of Congress).

Najibah Abu Bakar

Pemilik BukuRia, berlatar belakang bidang perpustakaan dan sains maklumat serta mempunyai sedikit pengalaman menulis di beberapa akhbar dan majalah tempatan.

You may also like...

5 Responses

  1. Abdul Hakim says:

    Kat mana tu? Kat rumah sendiri ke?
    Apa jadi kalau tak fumigasi?

  2. Najibah says:

    Ini di tempat kerja. Langkah berjaga-jaga supaya serangga & mikroorganisma lain yang boleh merosakkan manuskrip atau buku, terutama buku lama / nadir tak membiak.

    Di rumah tak pasti pula ada orang buat atau tidak. Tapi cukup bahaya bahan ni – mungkin tak sesuai. Kulit pun boleh pedih.

  3. gdiz says:

    Salam Ziarah 🙂

  4. Khairul H. says:

    Why you no post anymore, Najibah? 🙂

  5. Najibah A Bakar says:

    Lily,

    Terima kasih. Saya dah link blog Lily ke Pautan Rakan-rakan GR-MY 😉

    Khairul,

    Bakal  menyusul – nak membaca pun kurang sempat, apatah lagi menulis blog. Grrr!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com