Perpustakaan peribadi seantero dunia

Kata Henry Ward Beecher, buku-buku adalah keperluan hidup, bukannya suatu kemewahan untuk segelintir orang. Oleh sebab itu, menjadi tugas insan untuk memiliki buku-buku. Sudah tentu ada pro dan kontra dalam kata-katanya, termasuk halangan ekonomi terutamanya di negara-negara membangun.

Namun ketinggian nilai buku yang menyampaikan ilmu ke tangan para pencintanya ternyata tidak dapat disangkal lagi. Inilah yang mendorong ramai orang untuk memiliki koleksi buku masing-masing, tidak kira dalam jumlah yang besar atau kecil.

Buku-buku itu akan disimpan serapi dan seindah mungkin di sudut tertentu rumah atau dalam sebuah perpustakaan peribadi, malah ada yang menganggap sebuah rumah tidak akan cukup sifatnya sebagai rumah tanpa sebuah perpustakaan.

Bertitik tolak daripada kecintaan terhadap buku, sebuah idea menarik telah dikongsi bersama-sama para pemblog seluruh dunia oleh seorang ‘komradnya’. Beliau telah mewujudkan Your Shelves, sebuah blog di mana para pemblog boleh menghantar gambar perpustakaan peribadi masing-masing untuk tatapan ramai.

Raikan kecintaan anda terhadap buku dan ilmu dengan menjamu mata seketika dengan foto-foto perpustakaan peribadi di rumah-rumah seantero dunia.

*  *  *  *  *  *  *

Maklumat asal mengenai pautan ke Your Shelves telah diketahui daripada Encik Rahimi di forum BukuOnline.org.

Najibah Abu Bakar

Pemilik BukuRia, berlatar belakang bidang perpustakaan dan sains maklumat serta mempunyai sedikit pengalaman menulis di beberapa akhbar dan majalah tempatan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com